Monday, January 24, 2011

Berkenalan Dlm Internet??Bhye? Hati2!!!

Assalamualaikum semua aku nak share skit pasal panduan ketika berkenalan dlm internet...jgn igt smue orang yang kita kenal dlm internet 2 smua yg baik yg nak cari kenalan baru je...ade yg just nak korek rahsia,melakukan jenayah...slalunye para wanita lah kebykkan yg tertipu dgn kenalan dr internet ni so hati2 la ek...ok jom bace list2 yg aku sediakan ni

1)Hati-hati dan bataskan
maklumat untuk dikongsi.
..yelah sukar utk kita menilai keikhlasan dan
hati budi rakan yang baru
dikenali di internet. Jadi bagi
mengelak menjadi mangsa,
eloklah berhati-hati dan jangan
kongsi semua maklumat diri...dlm dunia siber ni jgn percaye 100% ok!!
2)Jangan beri kepercayaan
penuh.
Ini yang paling penting coz dalam dunia
siber, ramai cenderung menipu dr berkata benar so kita perlu selalu berhati-hati
dalam menerima maklumat n
lebih-lebih lagi daripada mereka
yang menjadikan internet
sebagai alternatif mencari
jodoh.
..msk internet nak cr jodoh perhhhh mmg ade yg btl2 kot tp xsemua la tapi bg aku lah rasa nak tergelak plak yelah kdg2 rase kelakar je... Hai awak ade gf/bf belum? bg no tepun blh?
Hahahahaha klaka plak.....
3)Usah sandarkan harapan
tinggi.
Selalunya, dalam hubungan
maya, ramai cenderung
menampilkan diri mereka insan
terhebat. Bagi golongan mudah
terpedaya, mereka mula
menaruh harapan tinggi seperti
biarlah si dia kacak atau
berkedudukan...tapi
ramai yang hampa apabila
bertemu kali pertama di alam
nyata...JUST BE URSELF OK :)
4)Jaga etika berbahasa :-
Biarpun di internet budi
bahasa perlu dijaga. Hormati
orang lain dengan tidak
berbincang isu yang sensitif
atau tidak disenangi teman
maya. Selain itu, kita harus
mengelak membincangkan isu
berbaur negatif yang boleh
mencetus pergaduhan. Jika
terasa individu yang dilayan di
talian mencurigakan, abaikan
saja makin dilayan makin menjadi2 kui3x
5)Berhati-hati apabila memuat
turun foto :-
Banyak yang kita peroleh
daripada kes pencerobohan
laman web termasuk yang
membabitkan penyebaran
gambar orang lain..so berhati-hatilah la ek terutama kaum wanita

P/s :- kpd c dia kalau blh jgn up pic byk2 ok :) .....ohya kalau blh korang privatekan pic korang alah letak satu je pic dah cukup btl x tp jgn ltk pic org len plak xbaik menipu hahaha
KyLeRiL :-

20 comments:

Sunah Mohammad said...

ha, dengar tu qaseh~ eh, baca tu qaseh~ :D

KyLe said...

@Sunah Mohammad peringatan utk semua :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

yup2, stuju2,
knln kt alam maya nie gitu2 udah ler,
kalau lney2, mndtgkn bhy plak.
nice entry. xD

M.I.A said...

betoi2... setuju , jangan mudah terpedaya !

ZACK ENTRY said...

tang gambar tu kene tekan sikit..bila kene curi melenting..hehe :p

mekar said...

Betul tu, org pempuan memang mudah kesian & tertipu kt org.Pada hal org tu nak ambik kesempatan kat dia jek.
Satu lagi, rimas gak rasanya bila blogwalking kat blog bdk2 pempuan ni suka benor letak gambar penuh satu homepage tu.Nasihat mekar, hati2 la sb skrg org dah byk ilmu utk buat perkara2 tak elok kat kite hanya melalui GAMBAR..!

KyLe said...

@FariehanIbrahim [LBC]yap btl 2 farie so hatilah ek n tq :)

KyLe said...

@M.I.A khusus utk gurl hehe

KyLe said...

@ZACK ENTRY takut diaorg mik n wat mende len je ork adehh

KyLe said...

@mekar dr gambar lah diaorg sngc je nak jatuhkan seseorg huhu

sissyira said...

salam...

kat mana mana memang tak boleh percaya, hatta dalam rumah sendiri pun ;(


ziarah rakan yang saya follow =)

uCOpXSeries said...

DunIE faNTasi. .dGAr buLEh pCAye pikiR 5 6 raTUs kaLI. .mCM2 oRG LEh LAkuKAn LAu kTE xbjAGe2. .kE gUAne kTE aBG z kTE. .keHKeh

Yuni Aisyah said...

setuju jgn percaya sgt...mcm2 leh jd..kte bknnya kenal dorng pon...

syuwai said...

yup, betul3x !

||aLeaSaRa|| said...

hye bro!mana n3 khas sempena bday ni.dtg jauh2 nak wish ni;

HEPI BDAY TO U;
IT'S ONLY FOR U;
WHAT EVER U DO;
QASEH ALWAYS WITH U.....

YEHAA...semoga Allah berkati usia,permudahkan urusan,jdlah lelaki yg menghargai wanita dan jgn nakal2 tau!suka tgk korang berdua ni..so sweet!

KyLe said...

@sissyirawaalaikumusalam :) btl2 2

KyLe said...

@uCOpXSeries blt doh 2 bang cop haha

KyLe said...

@Yuni Aisyahso jgn dilayan sgt hehe :)

KyLe said...

@syuwai :) hati2 k

KyLe said...

@||aLeaSaRa|| tq :)

© KyLe RiL All rights reserved | Theme Designed by