Wednesday, October 16, 2013

Facebook Dangers???

Just Nak Share Je Mungkin Ade Yang Pernah Bace kot...seperti yg korang tahu facebook adalah yg terfamous org duk register n online tp korang sedap2 duk online tp xtau ade bahaye gak yg menanti bg yg terlalu obses terutama GIRLS...meh kite layannnnnn kata2 dari ketua pengarah JAKIM berkenaan FACEBOOK...


Takrifan pergaulan bebas tanpa batasan di zaman kemajuan siber tidak lagi bermaksud bertemu secara fizikal, malah fenomena pergaulan menerusi laman sosial ketika ini turut disifatkan boleh menjerumuskan individu terjebak dalam bencana akhlak.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata pelayar laman sosial selalunya terperangkap mendedah identiti diri dan rahsia menerusi pihak tak bertanggungjawab dengan niat memperdaya.

Menurutnya, apabila mangsa sudah terpedaya hingga sanggup mempamerkan diri termasuk penyerahan gambar tak bermoral sama ada diambil secara sedar atau tidak sedar, pihak yang menganiaya itu akan mula mengambil kesempatan lain seperti ugutan dalam bentuk seks atau wang.

“Bahaya (pergaulan bebas di laman sosial) sama seperti pergaulan bebas secara bersemuka. Secara prinsipnya, sebagai contoh wanita memegang status isteri yang asyik chatting (berbual maya) dengan bukan mahram hingga menaikkan nafsu tetap berdosa walaupun tidak bertemu fizikal.

“Sebenarnya orang yang mampu berinteraksi di laman sosial adalah orang yang ada kepandaian. Tetapi akibat jati diri lemah, orang yang pandai akan menjadi tidak bijak seterusnya mudah terpedaya,” katanya.

Menurutnya, kemajuan teknologi termasuk terciptanya laman sembang sosial seharusnya dimanfaatkan untuk perkara lebih bermakna seperti majlis ilmu, meluaskan pengetahuan atau berguru dengan pensyarah dari jarak jauh.

Katanya, adalah sangat merugikan apabila kita bukan saja ketinggalan, malah menjadi mangsa teknologi daripada kemudahan di laman sembang sosial.

Wan Mohamad berkata, masyarakat kena berpegang kepada prinsip tak boleh bergaul bebas walau apa cara sekalipun dengan gaya hidup yang berubah sepantas teknologi.

p/s:- Semua pihak perlu menyokong memulihkan kembali kehidupan mangsa kes sebegini. Kita tak boleh terus-terusan mengecam sebab perbuatan itu menyebabkan mangsa akan murung dan berputus asa...bg girl klu nak up pic 2 klu blh xyah up la n klu nak up gak wa xdpt nak tlg bkn pe klu xmudah terpengaruh xpe blh jg diri sndr ye x....skrg ni up pic yg sopan2 pon masih de melaun2 yg curik n menyamar utk menjatuhkan seseorg adehh..de gak yg curik n up kat mn2 website utk tujuan yg xbtl...so hati2 la ek...bg yg status wife 2 kn lbh hati2 klu blh privatekan pic....CUBE CHECK PROFILE PIC KORANG PRIVACY DIA PE (public? only me? friends only?) perlu igt profile pic setiap kali kite up automatik akan jd PUBLIC so utk menjauhkan korang dr perkara yg xdiingini berlaku CHECK CEPAT!!!!!!
KyLeRiL :-

No comments:

© KyLe RiL All rights reserved | Theme Designed by